پیشگیری از سوء تفاهم

پیشگیری از سوء تفاهم ۲

در مقاله قبلی در خصوص موانع ارتباط سالم و راهکارهای پیشگیری از سو تفاهم صحبت کردیم. در این مقاله نیز به چند نکته مهم می پردازیم:

موقعیت مکالمه باید برای طرح موضوع مناسب باشد. مثلاً مسائل خصوصی فرد نباید در جمع مطرح شود. طرح مسائل خصوصی در جمع، به شدت به روابط صمیمی ‌‌صدمه می‏زند. بنابراین از طرح موضوعات فردی و خصوصی در جمع به شدت پرهیز کنید. از طرفی موقعیت فکری و احساسی طرف مقابل هنگام گفت ‌وگو نیز مهم است. مثلاً وقتی مخاطب شما از نظر احساسی و عاطفی آمادگی لازم را ندارد، بهتر است گفت ‌و گو به زمان دیگری موکول شود. مثلاً آقایان باید بدانند که خانم‌ها معمولاً در زمان عادت ماهیانه حساس ترند و طرح موضوعاتی که بار احساسی و هیجانی بالا دارد در این ایام، می‌تواند تبدیل به یک مشاجره و آزردگی خاطر طرفین شود.

زمان در ارتباط، یکی از نکات مهم برای ارسال صحیح پیام است. منظور از زمان، مدت زمانی است که احتمالاً یک مکالمه طول می کشد و همچنین زمان شروع آن نیز است. یعنی اگر قرار است موضوع مهمی‌ مطرح شود، آن را در ساعت مناسبی از شبانه‌ روز طرح کنیم. آخر شب یا اول صبح زمان خوبی برای طرح مسائل مهم نمی‌تواند باشد. اگر مکالمه طولانی است و از طرفی قرار است بعد از چند دقیقه به فعالیت دیگری بپردازید، بهتر است آن را مطرح نکنید. به طور مثال چند دقیقه قبل از خروج از منزل برای مهمانی یا سرکار رفتن، نباید در مورد مسائل مهم صحبت کرد.

برای پیشگیری از سوء تفاهم می توانید گفتگو را از نقاط مشترک و مورد علاقه خود شروع کنید و به جایی که مورد نظر شماست ختم کنید. نقاط مشترک به نزدیکتر شدن افراد کمک بسیاری می‌کند. مثلاً دو نفر که طرفدار یک تیم ورزشی خاص هستند یا از طرفداران یک فیلم یا یک شخصیت هنری هستند؛ با یکدیگر ارتباط بهتر و صمیمی تری برقرار می کنند. بنابراین استفاده از نقاط مشترک در یک مکالمه به بهبود کیفیت آن کمک می کند.

بی توجهی به تفاوت ها می تواند سوءتفاهم را ایجاد و تشدید کند. مثلاً تفاوت های سنی، جنسی، فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، …. می تواند مانعی در شناخت و همدلی با طرف مقابل باشد. حتی دو قلوهای یکسان نیز می توانند شخصیت های متفاوت داشته باشند و در تعامل با هر کدام از آن ها باید شیوهای هماهنگ را به کار گرفت.

هنگام ارسال پیام به جذابیت موضوع برای مخاطب خود توجه داشته باشید، عدم جذابیت موضوع و یا شیوه نادرست و غیرجذاب در ارسال پیام می تواند باعث بی توجهی و بی حوصلگی مخاطب شما شود. در صورت مشاهده علائم بی حوصلگی مانند خمیازه کشیدن، حرکت سر به اطراف، بازی کردن با اشیاء، و … باید چاره ای اندیشید.

شروع ارتباط بسیار مهم است. ما حتی قبل از شروع ارتباط کلامی با مخاطب خود در حال ارسال پیام هستیم. پوشش ما، نگاه ما، زبان بدن ما، … پیام های مهمی برای مخاطب می فرستند. پس ضمن توجه به عوامل ذکر شده،  سعی کنیم در یک ارتباط، شروع تأثیرگذار، خوب و محکمی‌ داشته باشیم.

به منظور آشنایی بیشتر با این مهارت می توانید در مجموعه کارگاه های مهارت های زندگی شرکت فرمایید.

ارادتمند مازیار جلوه روانشناس بالینی، طرحواره درمانگر و متخصص طرحواره درمانی

نویسنده: مازیار جلوه

5/5 - (1 امتیاز)
1 پاسخ
  1. Zeinab Ardestani
    Zeinab Ardestani گفته:

    چقدر درجه یک که به خیلی از جزئیات اشاره کردید . مفید و کارامد مثل هربار.

    پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *