مهارت ارتباط سالم

ارتباط سالم چیست؟

در قسمت هایی از کتاب الف ب سه نقطه می خوانیم که در فرایند مهارت ارتباط سالم محتوای کلام باید چارچوب مشخص داشته باشد. بیان مطالبی خارج از یک چارچوب به ارتباط آسیب می رساند. به عنوان مثال اگر می خواهید در مورد این که در تعطیلات تابستانی به کجا سفر کنید صحبت کنید، نباید موضوع را به رفتار خاله همسرتان در تابستان گذشته، بکشانید. چون احتمالاً طرف مقابل هم رفتار مادرتان در هفته پیش را به شما گوشزد می کند و عاقبت این وضعیت مشخص است! چنان چه این ارتباط به این گونه شکل بگیرد در اصطلاح شما نبش قبر کرده اید.
یا مثلاً اگر با همکارتان در مورد ایده های جدید برای افزایش فروش صحبت می کنید، نباید از او به خاطر رفتار هفته گذشته اش در جلسه انتقاد کنید. اگر قرار است که از همکارتان انتقاد کنید، باید در یک جلسه نقد با رعایت شرایط و استاندارهای لازم برای نقد ( مانند استفاده از تکنیک پیام من)، این کار را انجام دهید.

مهارت ارتباط سالم - مازیار جلوه

یک نکته مهم در مهارت ارتباط سالم این است که اگر می خواهید مخاطب با شما همراه شود، محتوای موضوعی که درباره آن صحبت می کنید، باید برای مخاطب جذاب باشد. در این وضعیت ارتباط سیالتر و با انرژی بیشتری ادامه می یابد. در مورد عناصر کلامی نکته مهمی که باید بدانید این است که کلمه ها فقط حدود ۷% پیام را منتقل می کنند. همچنین در کنار عناصر کلامی، عناصر وابسته به کلام نقش مهم تری از کلام دارند. منظور ما از عناصر وابسته به کلام، مواردی مانند تن صدا، لحن صدا، سرعت بیان کلمات و تاکید بر کلمات است.

تن صدا:

 به عنوان مثال، یکی از اقوام شما بدون اطلاع قبلی به منزل شما آمده، شما با صدایی ضعیف به او می گویید” من از دیدن شما خیلی خوشحالم”، اما پیام شما این گونه شنیده می شود که، “من از دیدن شما خوشحال نیستم.”یعنی به خاطر تن صدای پایین، پیام کاملاً به گونه ای دیگر شنیده می شود؛ و یا شما در مورد یک اختلاف نظر با همسرتان صحبت می کنید؛ در حالی که تن صدای تان بالاست و در آن لحظه می گویید: ” من خیلی هم آرامم” در حالی که همسر شما پیام را این گونه دریافت می کند: “من خیلی هم عصبانی هستم”. چنان چه این رفتار به صورت پایدار در روابط شما تکرار شود احتمال دارد در الگوی رفتاری پرخاشگرانه قرار بگیرید. افرادی که در این الگو قرار دارند مهارت های خودابرازگری را آموزش ندیده و در حالت های مزمن با طرحواره های مخربی دست و پنجه نرم کرده و شکست در ارتباط آنان قطعی است.

لحن صدا:

از شما می خواهیم که در موقعیت هایی که گفته خواهد شد، فقط یک کلمه را تکرار کنید؛ سلام.
یعنی خودتان را در موقعیت هایی که گفته خواهد شد فرض کنید و فقط کلمه “سلام” را در آن وضعیت تکرار کنید. اما با لحن و تن صدای متناسب با موقعیت.

موقعیت ۱:

 شما برای استقبال از والدین خود بعد از یک مسافرت طولانی به فرودگاه رفته اید. شما آنها را می بینید و می گویید:”سلام”

موقعیت ۲:

 همسر شما دو ساعت پیش باید به منزل آمده تا با هم به  خرید می رفتید، اما متوجه می شوید که علت تاخیر او این بوده که قبل از آمدن به منزل مادرش رفته است. شما او را می بینید و می گویید: “سلام”

موقعیت ۳:

 شما خبردار می شوید که دوست صمیمی شما به تازگی نامزد کرده و شما اولین بار است که او را بعد از شنیدن این خبر می بینید و می گویید: ” سلام”
آیا” سلام” های شما یک لحن و یک تن داشت؟ به نظر شما پاسخ دیگران به “سلام” شما در موقعیت های مختلف چیست؟ به نظر شما  تن و لحن صدا چه میزان در انتقال پیام تأثیر دارند؟

مهارت ارتباط سالم - مازیار جلوه

تمام این نکات در حوزه مهارت های زندگی و یا حتی روانشناسی شکست عاطفی از اهمیت بالایی برخوردار است. مطالعه مقاله مهارت های زندگی می تواند ذهن تان را در خصوص پکیج مهارتی زندگی شفاف تر نماید.

ارادتمند طرحواره درمانگر مازیارجلوه

برای تسلط بیشتر در این دسته از مهارت ها به صورت نظری و عملی می توانید در مجموعه کارگاه های شارژ اعصاب شرکت نمایید.

5/5 - (1 امتیاز)
1 پاسخ
  1. Zeinab Ardestani
    Zeinab Ardestani گفته:

    کتاب الف ب سه نقطه کتاب جالبی به نظر میاد مثل سایر کتابها و کارگاهای شما . باید خوندنی باشه .
    مرسی از تیم تحریریه مازلو

    پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *