مدیریت هیجانات در ارتباط

مدیریت هیجانات در ارتباط

یکی دیگر از اهم مهارت هایی در فرایند مهارت ارتباط سالم باید رعایت شود مدیریت هیجانی و یا احساسی است. گاهی در زمان انتقال پیام افراد در سطوح هیجانی متفاوتی هستند، در این وضعیت خصوصاً اگر این ارتباط مهم باشد، برای انتقال پیام باید طرفین با آموزش طرحواره درمانی به سطح هیجانی متعادل تری برسند تا پیام منتقل شود؛ اصطلاحاً باید در اینجا ارتباط را مدیریت کرد.

فرض کنید برای جشن عروسی دوست تان در مسافرت هستید و متاسفانه از دزدی منزل تان که دیشب اتفاق افتاده اطلاع پیدا کرده اید. دیشب در مهمانی عروسی به شما خیلی خوش گذشته و همسرتان تازه از خواب بیدار شده و مرتب از اتفاقات خوش شب گذشته صحبت می کند. شما حداقل به دو روش می توانید موضوع را به همسرتان منتقل کنید.

۱-روش مستقیم:

در این روش موضوع به شکل مستقیم مطرح می شود. مثلاً عزیزم، ناراحت نباش اما دیشب دزد به منزل ما آمده است! ( البته در این حالت بهتر است از قبل مقداری آب در دسترس داشته باشید تا همسرتان را به هوش آورید)!

۲- روش پلکانی:

در این روش به تدریج سطح هیجانی طرف مقابل تنظیم و بعد موضوع مطرح می شود. مثلاً :

مرد: دیشب خوش گذشت؟

زن: خیلی خوش گذشت، امیدوارم خوشبخت شوند. هر چند زیاد هزینه نکرده بودند؛ اما جشن گرمی بود.

مرد: این هزینه ها تضمینی برای زندگی خوب نیست. مهم این است که کنار همدیگر در برابر مسائل و مشکلات زندگی بایستند.

زن: بله، این خیلی مهمتر است. به هر حال زندگی بالا و پایین زیاد دارد.

مرد: دقیقاً. گاهی خنده، گاهی غم. مهم این است که زن و مرد کنار هم باشند. به هر حال زندگی پر از اتفاقات خوب و بد است.

زن: موافقم.

مرد: خود ما هم در این چند سال لحظه های شاد و سخت زیادی داشتیم. یادت میآید یک سال چکم برگشت خورده بود. اما صبر و تلاش کردیم و به لطف خدا امروز با خیال راحت هزینه میکنیم.

زن: همین طور است، سال های سختی بود.

مرد: خوب، این مشکلات همیشه خواهد بود. اما ما با هم خواهیم بود. راستی می خواهم مطلبی را بگویم که امیدوارم زیاد ناراحت نشوی. “دیشب به منزل ما دزد رفته و چند قلم جنس هم برده است.”

زن: چه زمانی این اتفاق افتاده؟ چه چیزهایی بردهاند؟ چرا زودتر نگفتی؟

مرد: من دیشب متوجه شدم. دقیقاً نمی دانم چه برده اند.

مهم این است که ما سلامت هستیم و در کنار هم. حالا بیا صبحانه بخوریم و حاضر شویم که برگردیم.

همان گونه که متوجه شدید در اینجا سطوح احساسی کمی تعدیل شدند و بعد موضوع طرح شد. یعنی در ابتدا کمی همدلی شد و بعد کم کم موضوع طرح شد.

همان طور که در این مقاله اشاره شد مدیریت هیجانی در ارتباط هم برای خودمان و هم برای طرف مقابل بسیار مهم است. در بسیاری از ارتباطات روزمره متوجه می شویم که متاسفانه همه افراد از این مهارت آگاهی لازم را ندارند. بنابراین لازم است که به عنوان یک فرد متخصص وارد عمل شویم. دو نکته اساسی در این خصوص وجود دارد که اشاره به آن ها خالی از لطف نیست:

اول اینکه در صورت عدم مدیریت هیجانی برای خودمان، ممکن است یک اتفاق منجر به انفجار احساست مختلفی همچون خشم، ناراحتی و یا اضطراب شود و به تبع آن منتج به رفتارهای خطر افرینی همچون خودکشی یا آسیب به خود، گریه و شیون و یا دعوا و مشاجره شود.

دوم اینکه با عدم مدیریت هیجانی مخاطب، ممکن است او را تا مرز سکته همراهی کرده و یا در کمترین حالت، احساس بی توجهی را به او منتقل نماییم.

لطفا این مهارت حیاتی را فراگیرید…

به منظور اطلاعات بیشتر ضمن استفاده از خدمات طرحواره درمانگر و مشاوره فردی می توانید در مجموعه کارگاه های مهارت های زندگی و یا کارگاه شارژ اعصاب شرکت نمایید.

نویسنده: مازیارجلوه

5/5 - (1 امتیاز)
1 پاسخ
  1. Zeinab Ardestani
    Zeinab Ardestani گفته:

    درسته که این مقاله در جهت مدیریت هیجانات بود و البته که خیلی ارامش دهنده هم بود . سپاس

    پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *