خشم سالم و خشم ناسالم

خشم سالم و خشم ناسالم

در مجموعه مهارت های زندگی و از آن جمله مهارت مدیریت خشم، تفاوت میان خشم سالم و ناسالم از اهمیت بسزایی برخوردار است.

در خشم سالم و سازنده خشم خود را مودبانه ابراز می کنید؛

اما در خشم ناسالم و مخرب احساسات خود را انکار می کنید. حالت پرخاشگر- انفعالی به خود می گیرید. زیر آب دیگران را می زنید. نیش و کنایه می زنید. سرزنش می کنید و یا با پرخاشگری فیزیکی و کلامی به کسی که از او خشمگین هستید حمله می کنید.

در خشم سالم دنیا را از دریچه چشم دیگران نگاه می کنید. قدرت همدلی دارید. توجه خود را نشان می دهید. حرف های دیگران برای تان اهمیت دارد. در خشم ناسالم با رفتاری تدافعی بحث می کنید، مقاومت و موضع داشته و مدعی می شوید که حرف شخص مقابل شما اعتباری ندارد. بنابراین احساس درک نشدن و مورد توجه نبودن را منتقل می کنید.

در خشم سالم به طرف مقابل احترام می گذارید، هرچند ممکن است از او به شدت خشمگین باشید. در اصطلاح قشر مخی هستید و تفکرتان فعال است. موضوعات را تحلیل می کنید. قضاوت نکرده و شنونده فعالی هستید. در خشم ناسالم طرف مقابل را محکوم و مستوجب مجازات می دانید. به او بی احترامی می کنید و در نتیجه دچار چالش می شوید.

در خشم سالم اقدامی سازنده انجام می دهید و برای حل مسئله  تلاش می کنید؛ به عبارت دیگر به دنبال حل مساله بوده و عمل مدار هستید. در طرف دیگر تسلیم می شوید واحساس درماندگی می کنید و یا در نهایت به جای اقدام شکوه و غرولند می کنید. خودخوری و سرکوب احساسات از راهبردهای اصلی زندگی تان است.

در خشم سالم به جای سرزنش خود و یا دیگران سعی می کنید از مشکل موجود درسی بیاموزید تا در آینده عاقلانه تر رفتار کنید.

در حالت مقابل افکار دگمی دارید. باید ها و نبایدها بسیار است. از موضع خودتان پایین نمی آیید. مطلب جدیدی نمی آموزید. احساس می کنید که برداشت شما  از شرایط کاملا به جا و درست است.

در خشم سالم سرانجام خشم تان را ابراز می کنید. گویی نیاز خودابرازگری تان در کودکی ارضا شده است و بار دیگر به احساس شادی می رسید. در نوع ناسالم خشم شما حالت اعتیاد پیدا می کند. از آن دست بر نمی دارید. الگوی زندگی تان می شود. زود عصبانی می شوید و آمپر می چسبانید.

در خشم سالم به رفتار خود دقیق می شوید تا از نقش و سهم خود در معضلی که پیش آمده مطلع شوید. مسئولیت پذیر بوده و مسئولیت رفتار خود را می پذیرید. در نقطه مقابل طرف مقابل را سرزنش می کنید و همه تقصیر ها را به گردن او می اندازید.

در خشم سالم معتقدید که شما و طرف مقابل تان هر دو نقطه نظرها و احساسات معتبری دارید که شایسته توجه اند. افراد در خشم ناسالم اصرار دارند که در هر حالت حق با آنان است و طرف مقابل شان صد درصد اشتباه می کند. معتقدند که حق و حقیقت در سمت خودشان است.

در خشم سالم تعهد شما نسبت به شخص مقابل افزایش می یابد. هدف شما این است که به او نزدیکتر شوید. همچنین در طرف مقابل از رابطه کناره گیری می کنید و او را کنار می گذارید.

در خشم سالم دنبال راه حل می گردید تا هر دو برنده شوید و بازنده ای در میان نباشد. در خشم ناسالم احساس می کنید که در جبهه جنگ هستید و در یک رقابت شدید شرکت دارید. به نظر شما اگر یک نفر برنده شود، لاجرم دیگری باید ببازد.

تفاوت مشهود این موضوع مهم را می توانید در قسمت تحلیل فیلم مدیرت خشم مطالعه فرمایید.

به منظور اطلاعات بیشتر ضمن استفاده از خدمات مشاوره فردی می توانید در مجموعه کارگاه های مهارت های زندگی و یا کارگاه شارژ اعصاب شرکت نموده و فیلم “مدیریت خشم” را تماشا کنید.

ارادتمند مازیارجلوه روانشناس بالینی، طرحواره درمانگر و متخصص طرحواره درمانی

نویسنده: مازیارجلوه

3.5/5 - (2 امتیاز)
1 پاسخ
  1. Zeinab Ardestani
    Zeinab Ardestani گفته:

    مقاله کمک کننده ای بود برای مدیریت خشم . نکته های جزئی اون عالی بود .

    پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *